Hvem Er Platon

Billede credits: MikeWildadventure / Pixabay

Platon var græsk filosof, der sammen med sin elev ved sin side Aristoteles grundlægger europæisk filosofi.

Platon var af adelig slægt med tradition for aktiv deltagelse i Athens politiske liv, men han tog afstand fra praktisk politik efter et voldeligt tyranni som nogle fra hans slægtninge deltog i, hvorefter han påbegyndte hans filosofiske forfatterskab.

Platon skrev ikke filosofiske afhandlinger, men dialoger, hvilket vil sige dramatiserede samtaler der alle er henlagt til Sokrates' levetid, som han var meget inspireret af. Platon betjener sig også ofte af lignelser og myter, det vil altid kunne diskuteres, hvorledes dialoger udtrykker plantons filosofi, og i hvilken omfang sokratesskikkelsen er Platons talerør. 

Platons forfatterskab strækker sig hen over 50 år, og er blevet overleveret nogenlunde intakt, det er dog ikke muligt at datere hans værker præcist. 

Et udgangspunkt for Platons filosofi er menneskets indsigt i sit eget væsen altså det sokratiske "kend dig selv". 

Selvom Platon tidligt tog afstand fra voldeligheden og tilfældigheden i praktisk politik, er hans værk dybt præget af politisk interesse. Tre af hans store værker, staten, statsmanden og lovende, omhandler retfærdighed, stat og lovgivning. Med hans værker om det politiske og det politiske forhold til mennesket, for han udtrykt dybt hvordan hans syn på politikken er, og ligger op til en masse tanker til mennesket.   

OBS: denne artikel er bragt i samarbejde med Perlen Odense. Hos Perlen Odense finder du en lang række lækre produkter - eksempelvis: Vielsesringe . Det gør hverken til eller fra, men det er information du bør vide.