Hvad Er Myten Om Ødipus?

Billede credits: Pixabay

De fleste har hørt om Ødipus, men få kender historien. Ødipus var en græsk sagnkonge fra Theben. Det er et af dem mest kendte dramaer, da han uforvarende dræbte sig egen far, hvorefter han giftede sig med sin egen mor. Det er netop dette drama, der har lagt navn til det psykologiske term: Ødipus Komplekset.

Historien om Ødipus

Ødipus var søn af kong Laios og Iokaste fra Theban. Kongen valgte at ligge Ødipus ud i naturen da han var spådom fordi en spådom sagde, at han ville blive dræbt af sin egen søn. Ødipus bliver dog reddet af en kongen, og bliver opdraget hos kongen i kongeriget Korinth.

Da han bliver i tvivl om hans oprindelse opsøger han et orakel, og vælger herefter at flygte fra det sted, hvor han er opvokset. På vejen møder han en ældre mand, der ikke vil lade ham forbi, og Ødipus ligeså. Derfor slog han ham ihjel. Det viste sig desværre, at den gamle mand var hans far.

Han rejser tilbage til Theben, der er underkastet af den grusomme sfinx, for hvem han redder befolkningen fra. Herefter gifter han sig med sin mor.

At han har dræbt sin far og giftet sig med sin mor er ham dog ikke klart i lang tid. Først da landet bliver ramt af hungersnød finder han ud af sandheden.